De 3 technologische trends voor dit jaar.

Wat het coronavirus ook met zich meebrengt, het heeft de digitale transformatie van veel bedrijven wel in een stroomversnelling gebracht. In 2021 blijft corona bedrijven stimuleren om nóg verder digitaal te innoveren. Maar wat zijn de belangrijkste technologische ontwikkelingen en trends in 2021?Trend 1. LiFi draadloos internet zo snel als het licht

Draadloos internet op kantoor of thuis, dat werkt op basis van én even snel is als het licht? Dat is de belofte van LiFi, dat staat voor Light Fidelity. De techniek is in 2011 gepresenteerd door de Duitse professor Harald Haas in een TED Talk. Het werkt niet zoals wifi met radiosignalen, maar met lichtstralen. De voordelen daarvan: het maakt geen gebruik van het overvolle radiospectrum, er is geen interferentie met andere radiosignalen, het signaal is beter af te schermen omdat het niet door muren kan én er zijn theoretische snelheden van honderden gigabits per seconde mogelijk.


Een lamp die licht kan waarnemen en uitzenden werkt als access point, de huidige oplossingen gebruiken een USB-dongel met infraroodzender om computers van internet te voorzien. Momenteel zijn er nog niet veel toepassingen en is de snelheid beperkt, maar de potentie van LiFi is groot. Zo is het interessant voor onder meer bedrijfsnetwerken, AR en VR, (zelfrijdende) auto’s en de luchtvaartindustrie. Nadelen zijn er ook: het signaal kan niet door muren (al is dit tevens een beveiligingsvoordeel) en de maximale afstand is beperkt.


Trend 2. 5G is veel meer dan supersnel internet

In 2020 is 5G aangezet door KPN. 2021 wordt echter hét jaar van deze telecomrevolutie, aangezien KPN 5G dan landelijk beschikbaar maakt. 5G is de nieuwste generatie van mobiele netwerken, waarbij technologieën zoals network slicing, massive MIMO en beamforming worden gecombineerd. Dat resulteert in een aantal grote voordelen: veel sneller internet, kortere reactietijden, veel meer apparaten tegelijk verbinden en een veiligere verbinding. Veelbelovende technologieën voor het bedrijfsleven zoals Internet of Things, drones, zelfrijdende voertuigen, artificial intelligence (AI), edge computing en augmented reality komen verder in een stoomversnelling dankzij de ongekende connectiviteit van 5G. Lees meer over de voordelen en toepassingen van 5G voor bedrijven in ons artikel over de voordelen van 5G voor bedrijven.


Trend 3. Automatiseren maximaliseren

Bij hyperautomation identificeer en automatiseer je zoveel mogelijk bedrijfsprocessen met behulp van verschillende technieken, zoals artificial intelligence (AI), machine learning (ML), natural language processing en robotic process automation (RPA).

Resultaat: er kan veel meer worden geautomatiseerd. Hyperautomation zorgt ervoor dat medewerkers efficiënter en creatiever worden, systemen kunnen worden geïntegreerd en digitale agility wordt gecreëerd. Je kunt er zelfs automatiseringen mee automatiseren. Door corona zit de hyperautomation-aanpak sterk in de lift, onder andere omdat veel organisaties volop hebben ingezet op een remote, digital-first strategie